Kvinner i Oslo-området, søkes til studie om utbrenthet, langvarig utmattelse og ME

Utbrenthet og kronisk utmattelsessyndrom, også kalt CFS/ME, er tilstander som tilsynelatende har mange fellestrekk og like symptomer, og det kan være vanskelig å skille dem fra hverandre. Allikevel ser det ut til å være viktige forskjeller i både utvikling, behandling og forløp av disse to tilstandene. Der de fleste med utbrenthet,med riktig tilnærming, kan regne med å bli friske og vende tilbake til arbeidslivet er CFS/ME en kronisk sykdom der det ser ut til at kun et fåtall blir helt friske.ME/CFS er dessuten en omdiskutert og til dels kontroversiell tilstand, og mange pasienter opplever at de ikke blir trodd eller tatt på alvor. Vi vet dessverre ikke så mye om årsakene til sykdommen, men mange mistenker at det kan skyldes endringer i immunforsvaret. Det finnes foreløpig ingen pålitelige tester for å påvise tilstanden, og det finnes så langt ingen tilgjengelig behandling som kurerer sykdommen. 70-80 % av dem som rammes av ME/CFS er kvinner.

Det gjennomføres nå en studie der vi ønsker å se om det kan finnes gode metoder for å skille ME/CFS fra utbrenthet og andre årsaker til langvarig utmattelse. Vi ser at pasienter med CFS/ME har objektive funn som skiller seg fra friske kontroller, men vi vet altså ikke om resultatene vil skille seg fra dem med utbrenthet. Studien er en del av et doktorgradsprosjekt i regi av Universitetet i Oslo og CFS/ME senteret på Oslo Universitetssykehus.

Vi skal alt i alt teste 30 pasienter med ME/CFS, 30 pasienter med utbrenthet og 30 friske kvinner i alderen 18 til 50 år. I den anledning søker vi nå etter kvinner i Oslo-området, mellom 18 og 50 år som sliter med utbrenthet og som ikke har annen sykdom som kan forklare den langvarige utmattelsen. Det er en fordel om du ikke er veldig godt trent, og vi kan ikke ha med dem som trener oftere enn 3 ganger i uka. ME/CFS kan ha en mulig arvelig komponent, derfor er det viktig at du ikke har nære slektninger med ME/CFS.

Dersom du kan tenke deg å høre mer om denne studien kan du sende en mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Jeg ser fram til å høre fra deg.

Vennlig hilsen
Katarina Lien
Lege/stipendiat
Avd. for ernæringsvitenskap
Institutt for Medisinske Basalfag, Universitetet i Oslo
CFS/ME-senteret
Oslo Universitetssykehus

Linn Anette Solberg
Psykologisk atferdsviter. Spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi
m/videre spesialisering innen stress og utbrenthet

e-post: linn(at)stressradgivning.no - mobil: 91 58 54 93 - skype: linnasol
besøksadresse: Friis' gate 6, Tøyen, Oslo